Saariston sielunvoimaa, 7.5.-4.8.2024, Villa Albert, Albert Edelfelt ateljeemuseo, Haikkoo, Porvoo

Posted on huhti 26, 2024 in Näyttelyt, Tapahtumat, Uutiset, Yleinen
Saariston sielunvoimaa, 7.5.-4.8.2024, Villa Albert, Albert Edelfelt ateljeemuseo, Haikkoo, Porvoo

Meren ja saariston mystinen vetovoima ja viehätys ovat vallanneet monet sielut. Karun luonnon herkässä kauneudessa ja meren armottomassa voimassa piilee, jotain mystistä ajattomuutta sekä maadoittavaa sielunrauhaa, jossa myrskytuulien mukana karsiutuu kaikki turhamaisuus ja jäljelle jää aito, riisuttu periksiantamattomuus, toivo sekä viisauden elinvoima.

Kesän näyttely tuo näkyväksi sielunmaisemani sellaisena kuin saariston elämyksellisyyden itse henkilökohtaisesti näen ja koen; pienten yksityiskohtien inspiroimina, voimaannuttavan eufoorisina tunteina, ottaen teknisesti mukaan taas häivähdyksen jotain uutta, taannoisen, Edelfeltin suurnäyttelyn innoittamana.

Sosiologian ja sosiaalipsykologian opiskelu ja yhteiskunnallisiin kiemuroihin syventyminen aiheuttivatkin inspiraation sijaan allergisen reaktion. Mitä enemmän yhteiskunnan ja ihmisten toimintaan syventyy, sitä kauemmas sosiaalisesta melusta sielu halajaa. Pitkälti juuri tästä syystä, tämän vuoden maalaukset keskittyvät nyt ajattomiin luontokokemuksiin, jossa pääpainona on lapsenomainen uteliaisuus sekä saariston elämykselliset hetket; tarjoten näiden kokemusten kautta saariston elinvoimaa, oman sielunmaisemani näkymän läpi siivilöitynä.

Villa Albert 7.5.-4.8.2024

Albert Edelfeltin Ateljeemuseo

Edelfeltinpolku 3, Porvoo

Helsingin Kampista pääsee Porvooseen näppärästi busseilla 861 tai 848. Porvoosta sitten Albert Edelfelt Ateljeemuseolle, Emäsaloon menevällä bussilla nr. 4. Kannattaa ladata puhelimeen Moovit-sovellus! Se laskee kätevästi reitin ja antaa tarkemmat ohjeet sekä kertoo myös millä pysäkillä täytyy jäädä pois.

Avoinna ti-su 10-16

Maanantaisin sekä Juhannuksena (21.-23.6.) suljettu 

www.albertedelefeltinateljee.fi, puh. 050 55 33 290 tai 040 55 29 083

Pääsymaksut näyttelyyn ja museoalueelle

10 €/aikuinen
7 €/eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät
Lapset (alle 16v.) vanhempien seurassa ilmaiseksi
Ryhmät (väh.10 hlöä) 7€/aikuinen, sisältää opastuksen. 

Museo ei ole museokorttikohde

KUTSU

Meillä on ilo kutsua teidät Albert Edelfeltin kesäateljeealueen avajaisiin tiistaina 7.5. klo 18-20. Näyttelyn avaa Porvoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jorma Wiitakorpi. Tove Janssonin kesäparatiisin Klovharunin tervehdyksen tuo intendentti Lisbeth Forss.

Albert Edelfeltin kesäateljeealueella Porvoon Haikossa juhlitaan kesällä 2024 Edelfeltiä, sillä 21.7.2024 tulee kuluneeksi taiteilijan syntymästä 170 vuotta. Juhlakesän teemana on ”Saariston salainen paratiisi”. Porvoon kaupunki, sen kaunis saaristo ja Haikon lahden vehmaat rannat siirtyivät taiteilijan siveltimen kautta hurmaaviin maalauksiin, joista monet palkittiin Pariisin salongeissa ja kulkeutuivat museoihin ja merkittäviin taidekokoelmiin.

Edelfeltin vieraana kesäateljeen näyttelytilassa Villa Albertissa juhlavuotta viettää kuvataiteilija Tove Jansson, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 9. elokuuta 110 vuotta. Jansson esittäytyy Villa Albertissa Edelfeltin rinnalla nimenomaan taidemaalarina. Myös Janssonin kesäparatiisi oli Porvoossa, Klovharunissa, Pellingin saaristossa. Näyttelyn teokset tulevat Janssonin perheen yksityisistä kokoelmista sekä Moomin Characters Oy:n kokoelmasta. Edelfeltin teoksista Porvoon maisemia edustaa ”Porvoon joenrantanäkymä”, joka on lainassa Fortumin Taidesäätiön kokoelmasta. ”Pariisitar” yksityiskokoelmasta taas tuo tuulahduksen Edelfeltin toisesta kotikaupungista Pariisista. Muut Edelfeltin esillä olevista teoksista ovat säätiön omasta kokoelmasta. Tove Janssonin 13 maalausta ja Edelfeltin 12 teosta ovat esillä Villa Albertissa koko kesän ajan, 7.5.-29.9.2024.

Villa Albertin kesän ensimmäisessä vaihtuvassa näyttelyssä nykytaiteilijoita saaristoaiheineen edustavat Carolina von Schantz ja Netta Tiitinen ja kuvanveistäjä Kaj Lindgård. Tämä näyttelyosuus on esillä 7.5.-4.8.2024.

Albert Edelfeltin autenttisessa kesäateljeessa on esillä vedoksia taiteilijan uran merkkiteoksista sekä hänelle rakkaiden henkilöiden muotokuvista. 

Näyttelyiden lisäksi Villa Albertin ohjelmassa on konsertteja sekä Albert Edelfelt ja Tove Jansson -aiheisia luentoja. Luennoissa avataan Tove Janssonin monipuolista taiteilijauraa. Kuvataiteilijan työn lisäksi hän kirjoitti useita kaunokirjallisia teoksia ja runoja. Kummankin taiteilijan syntymäpäiviä vietetään kiehtovin ohjelmin. Albert Edelfeltiä juhlitaan 21.7.2024 Porvoon teatterin salonkimusiikkinäytelmän merkeissä ja Tove Janssonia 9.8. Emma Klingenbergin konsertilla Toven kirjoittamien laulelmien parissa. Kesän oheisohjelmat liitteessä.

Juhlakesän 2024 Albert Edelfeltin säätiö sr on omistanut säätiön hallituksen pitkäaikaisen puheenjohtajan kauppaneuvos Satu Tiivolan muistolle.

Aurinkoisin kesäterveisin

Hanna Kaarina Syrjäläinen

asiamies

Albert Edelfeltin säätiö sr

Juhlavuottamme tukevat: Porvoon Energia Oy, Porvoon kaupunki,  Svenska kulturfonden