Terveisiä saaristosta! online-näyttelyn osa 8: saariston todelliset sopeutujat

Posted on heinä 21, 2023 in Näyttelyt, Uutiset, Yleinen
Terveisiä saaristosta! online-näyttelyn osa 8: saariston todelliset sopeutujat

Maanantaisen inserttivideon pääset katsomaan alla olevasta Youtube-linkistä:

https://youtube.com/shorts/GBQzjf8OMPM?si=_vbTPlGHM7szrjcX

Terveisiä ulapan reunalta! Täältä, jossa aurinko porottaa, tuulee lähes taukoamatta ja meri vyöryy aaltoina, sileiksi hioutuneille rantakallioille. Silti täälläkin luonto kukoistaa. Saaren tyynellä puolella, ateljeekin löysi paikkansa.

Saariston maisema rakentuu pienistä ja jännittävän mielenkiintoisista yksityiskohdista, jotka ovat kuin pieniä pikseleitä suuressa kuvassa.

Erilaiset jäkälät ovat olennainen osa saariston luontoa, sillä ne kukoistavat kaikkein karuimmilla kasvupaikoilla, jossa muut lajit eivät menesty. Ja karuimmassa saaristossa jos missä, elintilaa jäkälille riittää. Yhteistyö on monien lajien elinehto, mutta jäkälien menestys piilee siinä, että ne ovat jo itsessään symbioottisia eliöryhmiä. Ne eivät siis ole yksittäisiä kasveja, vaan koostuvat sienistä, viherlevistä sekä syanobakteereista. Ne kestävät tuulet ja tuiskut sekä paahteiset päivät, hyödyntäen iltaisin laskeutuvan yökasteen ja lintujen ulosteiden ravinteet. Ne kestävät lähes kaiken muun, paitsi ahtojäiden totaalikuorinnan. Siksi tietyt rantakalliot loistavat kilometrien päähän vaaleina ja lähes täysin kaljuina.

Erilaiset jäkälät ja sammalet muodostavat inspiroivia väriyhdistelmiä, muotoja ja sommitelmia, jotka ovat jo itsessään upeita taideteoksia. Mutta katsotaan, millaisen taideteoksen saan niistä tällä viikolla luotua, maalaukseksi kankaalle.

Elämää ulapan reunalla
Koko: 20x20cm, paksuus 4cm
Tekniikka: akryyli kankaalle
Vuosi: 2023

Terveisiä saaristosta! -onlinenäyttely sosiaalisen median kanavilla 1.6.-1.8.2023