Biografia

Tilaustöillä 2007 aloittanut, päätoimiseksi kuvataiteilijaksi syksyllä 2010 siirtynyt ja vuosien saatossa filosofitaiteilijaksi muovautunut, itseoppinut taidemaalari ja kirjoittaja.

Lapsiaiheesta on tullut kymmenen vuoden aikana hiljalleen filosofisten tutkielmieni ja taiteellisen ilmaisuni perusta. Jokaisessa meissä asuu nimittäin pieni lapsi; siksi elämän, yhteiskunnallisten ja filosofisten kysymysten pohtiminen lapsiaiheisten maalausten kautta, tuo ajatukset lähemmäs katsojan sisintä, saaden ehkä miettimään myös tulevien sukupolvien perinnöksi jääviä, omien valintojensa seurauksia. Monimediallisuus ja elämyksellisyys ovat hiljalleen kehittyneet osaksi teemanäyttelyiden konseptia, jossa näyttelytilan suunnittelu haastaa varovasti taiteen perinteitä ja tuo kokonaisuuteen uudenlaista, elävöittävää sisältöä.

Missio ja strategia

Kutusmukseni ja tärkein missioni, on taiteellisen työskentelyn keinoin ja monimediallisen vaikuttamisen sekä yhteistyön voimin edistää kiinnostusta sivistykseen, opiskeluun, elinikäiseen oppimiseen ja tieteen eri alojen ymmärrykseen sekä edistää ympäristöeettistä ajattelua, kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. 

Pyrkien taiteellisesta vapaudesta huolimatta vastaamaan yleisön visuaaliseen kulttuurinälkään ja tarjoamaan samaistumispintoja, syvemmän elämyksen luomiseksi ja sisällöllisen viestin välittämisen vahvistamiseksi.

Taiteen sisällön, tyylin, näyttelyiden ja kokonaiskonseptin idea 

Ihmisläheisyys

Tavoitteenani on, että jokainen löytäisi taiteestani jonkinlaista esittävän taiteen kosketuspintaa; jotain tunnistettavaa ja ymmärrettävää; jotain arkista samaistumispintaa sekä syvällistäkin pohdittavaa; unohtamatta kuitenkaan taiteen ja kulttuurin hyvän mielen tehtävää.

Teemallisuus

Syvälliset teemat ovat yksi olennainen osa taiteellisen työskentelyni perustaa. Kaikissa näyttelyteemoissa on aina jokin tärkeä asia, jota haluan edistää tai aihe, johon koen tärkeäksi syventyä.

Viimeaikoina eetos luonnon monimuotoisuuden ja Itämeren suojelemiseksi on ollut teemojen keskiössä (Terveisiä saaristosta! 2023, Urbaani luontoretki 2023, DIVERSITEETTI 2024, Saariston sielunvoimaa 2024). Joskus ajankohtaiseksi koettuna teemana voi olla vain kaaottisen maailmantilanteen keskellä keskittymistä mielenkiintoisiin yksityiskohtiin (foCus, 2024).

Sisäinen paloni ja missioni palaa kuitenkin taas sivistyksen eetokseen, joista ensimakua antoi mm. vuoden 2020 näyttely: THiNK! – ajatteleminen ei vaadi tutkintoa.

Monimediallisuus

Kuvataiteenkaan ei tarvitse rajoittua vain näyttelyyn, jossa esitellään maalauksia, sillä nykyaika mahdollistaa elämyksen jatkumisen myös arkisiin mobiililaitteisiin, tapahtuma-aktiviteetteihin tai muihin luovien ideoiden mahdollistamiin ulottuvuuksiin. Tästä Terveisiä saaristosta! -näyttely oli yksi pisimmälle viety esimerkki videosisältöineen, maalausten vieressä olevine somepäiväkirjan teksteineen ja videoihin ohjaavine QR-koodeineen.

Sosiaalinen media osana näyttelykonseptia

Sosiaalinen media on taiteellisen työskentelyni yksi väline, johon liittyy omat painopisteensä ja strategiansa. Laadukkaan sisällön tuottaminen ja sen jälkeinen vuorovaikutus vaativat kuitenkin aikaa. Motiivinani ei ole näkyvyys vaan sisällön viesti ja saavutettavuus.

Yllätyksellisyys

Teemojen myötä haluan tuoda aina myös jotain uutta tekniseen toteutukseen, tyyliin ja materiaaleihin, pidättäytyen kuitenkin myös tunnistettavassa käsialassa ja hillityssä muutoksessa.

Verbaalisuus

Verbaalinen sisältö on erottamaton osa kokonaisuutta, jossa on ikään kuin eri tasoja:

  1. teosten nimet
  2. näyttelyn esittelyteksti
  3. pohdinnot ja sosiaalisen median sisällöt tai teemapäivien näyttelykierrokset
  4. Blogikirjoitukset ja tekemisen kautta teemaa syventävät työpajat
  5. Kirja

Vinkit

Teemoihin tulee liittymään tulevaisuudessa vielä enemmissä määrin ajattelua laajentavia ja innostavia kirjavinkkejä, dokumenttivinkkejä sekä opiskelu- ja kurssivinkkejä

Yhteistyö

Menneiden vuosien kouluyhteistyö tai yhteistyö hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa, ovat yksi esimerkki yhteen hiileen puhaltamisesta, mutta kaikki yhteistyö, joka edistää sivistystä, oppimista, lukemista, ajattelua ja kiinnostusta tieteeseen, on osa missiotani taiteilijana.


Esimerkkejä menneistä näyttelyistä

Yksityisnäyttely DIVERSITEETTI 29.2.-21.4.2024, Gumbostrand Konst & Form

Näyttely keskittyi suomalaisen luonnon monimuotoisuuteen ja syventyi sen kautta teemaviikkojen ohjaamana monimuotoisuuden erilaisiin kuvakulmiin, sosiaalisen median kanavia sisällöntuotannossa hyödyntäen. Jokaiseen teemaviikkoon sisältyvissä tapahtumissa ja työpajoissa perehdyttiin monimuotoisuuteen teemaviikkojen mukaisilla lähestymistavoilla.

Lisätietoja näyttelystä (avautuu uuteen välilehteen)

Lisätietoja teemaviikoista (avautuu uuteen välilehteen)


Terveisiä saaristosta! Gumbostrand Konst & Form, Backstage Popup, 31.8.-24.9.2023 

Oodi Itämerelle! John Nurmisen säätiön Itämeripäivän idean tapaan, valistus ei aina ole epäkohtien esiin tuomista vaan korostamalla sitä hienoa, jota meillä on, jotta sitä osattaisiin enemmän arvostaa.

Kesän aikana esiteltiin somessa maanantaisin, eri teemoihin jaettu ajankohtainen ideavideo, jonka pohjalta loppuviikoksi esiteltiin aina teemaan liittyvä maalaus. Kesän lopussa videot ja tarinat koottiin konkreettiseksi pop up -näyttelyksi, jossa tulostettujen tarinoiden oheen liitetyillä QR-koodeilla pääsi omalla puhelimella tutustumaan kunkin maalauksen sosiaalisen median sisältöön.

Lisätietoja näyttelystä (avautuu uuteen välilehteen)

Kesäkuun tarinoita (avautuu uuteen välilehteen)

Heinäkuun tarinoita (avautuu uuteen välilehteen)


Urbaani luontoretki, 4.-19.3.2023, Galleria Ars Longa, Helsinki

Kun saariston, metsien ja soiden tuoksusta elinvoimaa lataava taiteilija jää jumiin Bulevardin eteläpuolelle, alkaa luonnonlapsen silmä vaistonvaraisesti etsiä sielunruokaa päiväkävelyiden varrelta.

Kaupunkiympäristön pintojen ja struktuurien inspiroima, urbaanin elämän tunnepaletti yhdistyi stadilaisiin luontokokemuksiin ja pieniin yksityiskohtiin, etelä-helsinkiläisten eliölajien luontosuhdetta tuumaillen; onkohan variksetkin täällä kaupunkilaistuneet, villistä luonnosta hiljalleen erkaantuneet?

Näyttelyn teemapäiviin kuului mm. opastettu kävelyretki Helsingin Ullanlinnassa, jossa käytiin tutustumassa kuhunkin luontoelämykseen ja tarinoihin, joista maalaukset kertoivat.


15 vuodenaikaa, 3.3.-17.4.2022, Gumbostrand Konst & Form, Sipoo

Joskus elämän suurimmat oivallukset löytyvät meren horisontista, ulkoluotojen katveesta, rantakallioiden uurteista, vuosituhansia hiotuneiden kivien koloista ja myrskyävän meren pinnan alta; keinuvien maininkien hiljaisuudesta.

Viidentoista vuoden aikana kertynyt kivinen opintie, jalostui kesäauringon lämmössä tekstiksi, kuviksi ja maalauksiksi; tarinoiksi filosofi-taiteilijan mietteistä sekä kertomukseksi yksinäisen luonnonlapsen matkasta, Saaristomeren haasteissa ja satumaisen ainutkertaisissa hetkissä.


Vuoden kaunein postimerkki 2020 & Pieniä haaveita, Galleria ARS Longa, Helsinki

Tämä oli kyllä mielenkiintoinen kutsu ja prosessi kaikkineen, enkä olisi koskaan voinut kuvitella tällaista sattuvan omalle kohdalle, mutta joskus elämä yllättää!


Hetkestä ikuisuuteen, John Hartwallin muistolle, Gumbostrand Konst & Form, Sipoo, 2020

John toivoi perustamaansa Gumbostrand Konst & Formiin meriaiheista näyttelyä. Niimpä ensimmäinen meri- ja saaristoaiheinen näyttely syntyi yllättäen keskuudestamme poistuneen Johnin muistolle.


Yhteisnäyttely Mielenmaisemia, 2.6.-2.8. 2020, Albert Edelfelt Ateljeemuseon, Villa Albert, Porvoo

Albert Edelfelt on yksi itselleni merkityksellisimpiä, edesmenneitä suomalaisia taiteilijoita. Siksi kutsu, Edelfeltin ateljeen yhteyteen avatun uuden Villa Albertin kesänäyttelyyn oli minulle yksi unelma. Osa teoksista valmistui vielä kaiken lisäksi historiallisessa Edelfeltin ateljeessa, joista monet maalauksista mukailivat Edelfeltin tunnettuja teoksia tai ovat eräänlaisia tutkielma ja uusia versioita, nykyaikaa sekä omaa tyyliä yhdistellen.


Ihme ja kumma, Galleria Contempo, Helsinki, 2020

THiNK! Ajatteleminen ei vaadi tutkintoa -näyttelyn jatkoa, jonka inspiraationa oli yleinen ilmiö, että ajattelu;  filosofiasta, politiikkaan ja yhteiskunnalliseen tutkimiseen, tuntuu olevan ikään kuin sallittu, vain jollekin korkeakoulutetulle älymystölle. 

Lisää näyttelyn teemasta (avautuu uuteen välilehteen)


Happy together, Gumbostrand Konst & Form, Sipoo, 2019

Jaettu ilo on moninkertainen ilo, jaettu murhe on puolikas murhe. Yhdessä teemme ihmeitä, yhdessä teemme enemmän. Yhdessä kaikki on vaan yksinkertaisesti niin paljon kivempaa! Niimpä kutsuin jokaiseen näyttelyn kategoriaan mukaan vierailevan taiteilijan, jonka kanssa toteutimme yhteisen kuvaparin, kunkin kategorian teeman mukaisesti soveltaen.

Tässä individualismiin, itsekkyyteen ja yksinäisyyteen vinksahtaneessa maailmassa lienee hyvä välillä muistuttaa Tommy Tabermania siteeraten, että:

”Ihminen tarvitsee ihmistä

ollakseen ihminen ihmiselle,

ollakseen itse ihminen.”

Lue lisää näyttelyn teemoista (avautuu uuteen välilehteen)


Out Of The Box, Galleria Contempo, Helsinki, 2019

“Kehittyminen millä tahansa osa-alueella, vaatii liikehdintää ja haastamista kohti tuntematonta. Tasolle, jolla ei ole vielä käynyt. Astumalla oman laatikkonsa ulkopuolelle. Sen voi tehdä monella tavalla, monella asenteella, moninaisine tunteineen. Pääasia, että edes tuulettaa päätä välillä tunkkaisen laatikon ulkopuolella, jotta aivot saa happea.”

Lisää näyttelyn teemasta (avautuu uuteen välilehteen)


THiNK! Ajatteleminen ei vaadi tutkintoa, Galleria Contempo, Helsinki, 2018

Opiskelun ei tulisi päättyä vain ysiluokan päättötodistukseen tai jatko-opintojen tutkintoon. Opiskella voi ihan omaksi iloksi ja muidenkin iloksi.

Muidenkin iloksi siinä mielessä, että monilta rähinöiltä ja kauaskantoisilta virhepäätöksiltä vältyttäisiin, jos taustalla olisi tunteisiin pohjautuvien olettamusten sijaan, relevanttia tietoa. Omaksi iloksi taasen siksi, että oppiminen ja asioiden oivaltaminen, on ennen kaikkea antoisaa, pitää aivot timmissä kunnossa, ehkäisee masennusta sekä ylläpitää sivistystä.

Lisätietoja näyttelyn teemasta (avautuu uuteen välilehteen)


Nähdään somessa! Keskus Galleria, Tampere, 2017


Hyvän tekeminen tuntuu hyvälle ja vie iloa eteenpäin

Kaikkea ei voi jättää muiden harteille vaan yhteiskunnalliseen ja globaalinkin maailman kehitysapuun voi itse osallistua, kukin omalla panoksellaan ja vahvuuksillaan.


10 vuotta paletilla, 2017, numeroitu ja signeerattu, 500 kpl juhlavuosipainos


Viimeisimmät instagramuutiset