Salmelan grafiikkastipendin myötä innostuin grafiikan haasteellisesta tekniikasta ja mahdollisuuksista. Muistan ensimmäiset vedokseni ja kun lopputulos ei ollutkaan yhtään sinnepäin kuin odotin. Siitä alkoi grafiikan opin tie edesmenneen konkarin, Harri Leppäsen opissa. Niinpä tässä raotus litografian tekniikkaan ja työvaiheisiin.

Jokaisesta värikerroksesta tehdään ensin kalvo, johon väritetään mustalla ne alueet, joihin väriä halutaan. Työ on tarkkaa, eri värikerrosten millintarkkaa kohdentamista.

Kun kalvo on valmis, sen “varjo” valotetaan painopellille. Oikea valon määrä ja valotusaika määrittelevät, kuinka peittävä väristä tulee ja kuinka tarkkaan halutaan siveltimien jäljen tai liitustruktuurin tulevan esille.

Sitten tehdään koevedostuksia, palataan ehkä korjaamaan kalvoa, valotetaan uusi pelti ja taas koevedostetaan, kunnes tulos on halutun lainen.

Yhtälöä monimutkaistaa vielä värisävyjen ja peittävyyden säätäminen, käsin sekoittaen. Välillä telat putsataan kokonaan ja aloitetaan värisävyjen kokeilu alusta.

Sarjaa vedostaessa, tulee paljon hukkavedostusta. Kohdennus saattaa mennä pieleen tai pellin kostutuksessa tulee virheitä. Mitä useampi värikerros, sitä pienemmäksi onnistuneiden vedosten määrä supistuu. Joskus aloitetaan 150:stä ja jäljelle jää 50 priimaa.

Työ on pitkäjänteistä tiimityötä, jossa tunteet ailahtelevat ajoittain onnistumisen ilon ja epätoivon välillä. Mutta pitkän rutistuksen jälkeen, on vedosten leikkuu ja pakkaaminen, lähes harras hetki.

Vedostuksessa tiimityön merkitys korostuu. On ollut erittäin antoisaa ja palkitsevaa työskennellä juuri veteraanitaiteilija, Harri Leppäsen kanssa. Nyt rakkaan, edesmenneen pioneerin työtä jatkaa Lauri ja Gudrun Koppel.

Suuri kiitos monista innovaatioista ja onnistumisista kuuluu ehdottomasti Harrille, mutta suuri kiitos kuuluu myös Tuomas Hoikkalalle, sillä ilman Taidekeskus Salmelan grafiikkastipendiä, en olisi varmasti koskaan tullut grafiikkaan syventyneeksi ja siitä innostuneeksi. Grafiikan teko vei mennessään ja tulee varmasti aina kulkemaan maalausten rinnalla.